
(e';.USAID ~ FROM THE AMERICAN PEOPLE 

Q. May I share this chapter with partners? 

A. Yes! Please feel free to share this ADS chapter with your implementing partners. 
ADS chapters, as approved agency policy, are public information and freely available to 
anybody. 

Q. Is there any document/notice that outlines the primary differences between 
this ADS and previous requirements/interim guidance? 

A. We have strived to make this ADS chapter consistent with previous interim guidance 
provided in the past year. This chapter revises and makes the interim guidance agency 
policy, provides more detail and puts all of the branding and marking guidance in one 
place. One area that may be noticeably different is the acquisition policy directives and 
required procedures in 320.3.2; this section provides much more, and in some cases, 
new detail on implementing previously-issued policy and instructions for contracts. As 
the General Notice stated, we are preparing an Internal Mandatory Reference for 
contracts that will provide details and instructions for implementation in contracts - that 
reference must be cleared through the ADS process, so we are not planning a 
comparison of "before and after" differences at this time. 

Q. Contractors and grantees must not use the USAID identity on their 
administrative documents (e.g. letterheads and business cards). Can they use a 
small sized USAID identity at the bottom of their stationary to indicate that they're 
working on a USAID-funded project? 

A. Contractors and grantees must NOT use the USAID brand mark on their business 
cards. They may, at their option, use the phrase "USAID Contractor" or "USAID 
Grantee" as appropriate on their business cards to identify their working relationship with 
the agency. Concerning letterhead, USAID contractors or grantees may use the USAID 
brand identity on letterhead; however, they MUST NOT use this letterhead for 
administrative communications as outlined in ADS 320.3.1.5. 
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Q. Marking is not required on contractor/grantee vehicles, offices and office 
supplies or other commodities used solely for the administration of the project. 
Does that include their computers, office furniture and such? 

A. Marking is not required on materials used solely for administrative purposes. 
However, if recipients "mix" use of this equipment to perform administrative functions 
AND actual assistance delivery, then it should be marked in the same manner as if it 
were being used solely for assistance delivery. 

Q. Should partners put branding on public ads for employment opportunities with 
their program? 

A. No. Public ads for employment with the contractor or grantee are considered an 
administrative communication and are covered under section 320.3.1.5. 

Q. What do we do with the project logos (not contractor but project logos) for 
contracts that still have several years to run? The logos by now are well 
established and recognized in the country. 

A. For existing activities, the "old rules" stays in effect until the existing award is 
amended to add "sufficient incremental funding ... to justify requiring contractors and 
recipients of assistance awards to complete" the planning documents for branding and 
marking. However, it is possible for you to encourage contractors and recipients of 
assistance awards to brand and mark "discrete program materials and deliverables." 
(see ADS 320.3.1.4) 

Applying the logic of this section of the ADS to the question about project logos for 
existing activities that have not had "sufficient incremental funding" added, the "old" rules 
apply and project logos could continue to be used. However, agency operating units 
might want to encourage the transition to the new branding regimen. 

Q. So what about project logos for NEW activities? 

A. Section 641 of the Foreign Assistance Act (FAA) of 1961 requires that all programs 
under the FAA be identified as "American Aid." USAID has issued the revised ADS 320 
and an amended 22 CFR 226 to implement this requirement. 

The new USAID brand was designed specifically to meet this requirement. Competing 
brands (logos) dilute or overshadow the delivery of the message that our assistance is 
"from the American People." Therefore, development of separate and unique project 
logos or identities runs counter to the overarching goal of identifying USAID-funded 
activities as "from the American People." 

However, please note that when a very close identification between the contractor­
implemented project and USAID is desired, creation of a unique "sub-brand" is 
permissible. See these samples [not necessarily to scale] below: 
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BASIC EDUCATION 
IMPROVEMENT PROGRAM 

Q. What is the difference between exceptions and waivers under these new rules? 

A. Exceptions are granted during the award negotiation process. Exceptions (see 22 
CFR 226.91 (h) and ADS 320.3.2.5) lay-out USAID's usual, non-emergency practices in 
not marking certain deliverables for programmatic reasons. Exceptions are determined 
by the AO or CO and should be incorporated into the agreement's Marking Plan. There 
is not a separate appeal process for the exceptions process; rather the determination is 
handled through the normal award or administration process. 

Waivers, on the other hand are findings by the USAID Principal Officer (the most senior 
USAID officer in the USAID operating unit, e.g., the Mission Director in the field) that the 
required USAID marking would pose compelling political, safety or security 
concerns or that the marking of the assistance will have an adverse effect in the host 
country. (see ADS 320.3.2.6 or 22 CFR 226.91 (j» Adverse waiver requests are 
appealed to Principal Officer's Assistant Administrator. Only AO and CO have the 
authority to inform the awardee of the waiver decision. 

Q. When do I apply these changes to ongoing contracts or grants? 

A. First, it's important to know the effective dates for these changes. The amendments 
to the Code of Federal Regulations (22 CFR 226) and AAPD 05-11 "Marking Under 
Assistance Instruments" were effective on January 2, 2006. Any assistance award 
made since then should be in full compliance with the branding and marking 
requirements laid-out in this part of USAID's federal regulations. The ADS chapter (ADS 
320) became effective immediately upon its issuance on January 10, 2007. Therefore, 
new acquisition awards should now start including the new branding and marking 
requirements. 

Existing awards are required to include the new branding and marking requirements 
when sufficient incremental funding is being added to the existing award to require the 
completion of the required strategies and plans. Generally, the AO or CO will determine 
that if the incremental funding is minimal and the performance of the award is near 
completion, then it would not be cost-effective to require full compliance. 

However, consideration should be given to requiring the remaining deliverables under 
existing agreements to follow the branding and marking procedures. And under all 
circumstances, agency agreements must use the new agency identity and not the old 
logo or seal. 

Q. How do I brand when implementing activities with other U.S. government 
agenCies? 

A. When USAID implements activities for other U.S. government agencies orwhen 
other U.S. government agencies implement programs on USAID's behalf, our policy is 
that these activities should be co-branded and co-marked in a manner similar to ADS 
320.3.3 - that is of equal size and prominence. 
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Some USG entities have existing policies on branding and marking of assistance. It is 
recommended that interagency agreements should address this issue and contain the 
same information as normally would be found in a Branding Strategy and a Marking 
Plan. 

Q. Will you provide models for Branding Strategies and Marking Plans? 

A. No. Branding Strategies, Branding Implementation Plans and Marking Plans should 
all be unique and address the specific circumstances, implementation challenges and 
working environments that each USAID award faces. 

Just as one of the hallmarks and strengths of our assistance is our ability to adapt to the 
circumstances in the countries where we operate, a truly effective Branding and Marking 
effort would address specific circumstances on the ground. 

For example, branding efforts in societies where the literacy rate is low and the 
population is largely rural would differ dramatically from an effort in an urbanized, more 
literate country. While both efforts might share the same branding goals, 
implementation mechanisms and methodologies would be dramatically different. 
Therefore, such bland and obvious statements such as "send out press releases" or 
"work with the news media" 
should be challenged for further 
detail and scrutinized for 
appropriateness to the 
audiences being addressed (Le., 
what good would sending out 
press releases do if the targeted 
audience is largely illiterate?) 
This is why the ADS and the 
federal regulation provides 
guidance on what subjects 
should be addressed in the 
Branding Strategy. Branding 
Implementation Plan and 
Marking Plan but does not go 
into specifics about how to 
achieve results. 

Speaking of results, because 
branding and marking is an 
integral part of the agency's 
acquisition and assistance 
agreement, it should go without 
saying that overall evaluation 
and documentation of the 
activities results should include 
the success or failure of the 
branding efforts outlined in the 
strategies and plans. 

Please note: These Frequently 
Asked Questions were created for 
USAID employees to provide 
background and easy reference 
concerning the USAID branding and 
marking requirements for acquisition 
and assistance awards. It should not 
be construed to be a substitute for the 
actual policy, rules or regulations. 

Please consult ADS chapter 320 
(http://www.usaid.govlbranding/ADS 
320.pdf) and 22 CFR 226.91 
(http://www.usaid.gov/brandinglfinal r 
ute.pdf) for the actual text of the 
agency's regulations on branding and 
marking. 

Questions concerning this document 
may be directed to Joseph Fredericks, 
Senior Manager for Branding. 
jfredericks@usaid.gov. 
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